Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

Viljelyä ikkunalaudalla

28.03.2010 klo 09:00  •  Tekstin kirjoitti Fiskars

basilikan taimia (Klikkaa kuva suuremmaksi) Persiljaa (Klikkaa kuva suuremmaksi) Selleriä (Klikkaa kuva suuremmaksi)

Jos sinulla on valoisa ikkunalauta tai lasitettu parveke tai veranda voit aloittaa viljelyn jo nyt! Voit kylvää vihanneksia ja yrttejä jotka vaativat pidemmän kasvuajan tai itävät hitaasti. Sellaiset ovat esim persilja, selleri, purjo, paprika, tomaatti, ja sitruunamelissa.

Voit tehdä ruukkuja itse sanomalehtipaperista käyttäen vaikka vessapaperin pahvirullan muottina, tai viili- ja jugurttipurkkeja, maitotölkkien pohjia tai kaupasta ostettujen vihannesten muovirasioita. Jotkut kannelliset rasiat ovatkin niin isot että niitä voi käyttää pikkuriikkisinä kasvihuoneina. Kun vaan muistaa ettei muovi hengitä ja kantta kannattaa välillä pitää auki ettei kosteutta kerry liikaa rasian sisään.

Kylvömullan on hyvä olla aika laihaa, eli vähäravinteista. Siemenet itävät paremmin jos maassa ei ole niin paljon vettäsitovia ravinteita. Tähän soveltuu esim kaktusmulta tai turve hyvin. Turpeen huono puoli on se että jos se pääsee kuivumaan kunnolla paakku on vaikea saada märäksi uudestaan. Turpeeseen voi lisätä vähän multaa tai hiekkaa niin sen ominaisuudet parantuvat. Kun siemenet ovat itäneet ja kasvit alkavat kasvaa niille voi antaa vähän ravinteita joko rae- tai kastelumuodossa.

Persiljan voit kylvää useampia siemeniä yhteen ruukkuun, kuten myös basilika ja sitruunamelissa. Paprikaa ja tomaattia kannattaa kylvää vain yksi per ruukku. Purjo pitää koulinnasta joten sitä voi ensi alkuun kylvää useampia ruukkuun. Kun siemenet siitä lähtevät kasvamaan pikkutaimet koulitaan toisiin ruukkuihin niin että juurta vähän typistetään. Samalla latvaa voi typistää niin purjosta ei tule niin pitkä ja hontelo. Latvaa voi typistää muutaman kerran kasvun aikana niin taimesta tulee tanakampi ja hyvä.

Tomaatti voi saada noin kuukauden esikasvatusta ennen kuin se istutetaan kasvihuoneeseen. Jos sinulla on sopiva kasvihuone tomaatille voit itse ajoittaa kylvöajan sääolosuhteita ajatellen. Ulos tomaattia kannattaa istuttaa vasta kun yöhallat ovat varmasti ohi. Perinteisesti, vanhan sanonnan mukaan, tämä aika on ollut 10.6, mutta sehän voi vaihdella vuodesta toiseen. Paprika viihtyy hyvin sisälläkin aurinkoisella ikkunalaudalla.

Keväällä on ihana kylvää erilaisia yrttejä "heti käyttöön". Basilika, oregano, meirami ym ovat sellaiset joita voi käyttää ruoanlaittoon sitä mukaan kun tekevät lehtiä. Ja herkullisintahan on kun saa poimia mausteet omasta viljelyksestä!

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset