Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

orkidean kastelu

Aloitettu 29.04.2008 klo 09:53  •  Keskustelun aloitti heidi  •  11 vastausta

Sain lahjaksi kaksi phalaenopsis orkideaa. Ongelmana on että en tiedä miten usein niitä kastella. Mukana tulleessa ohjeessa sanottiin että kerran viikossa riittää. Kuitenkin orkidea on tiputtanut joitakin nuppujaan maahan, joskin jokunen on auennutkin. Ajattelin että onko vika liian vähässä kastelussa vai miksi näin käy. Kukat eivät ole olleet aurinkoisessa paikassa.

sivu 1/2

re: orkidean kastelu

20.05.2008 klo 21:54 Ewina vastasi:

Olen myös alotteleva orkidean kasvattaja. Orkidea pitäisi laittaa läpinäkyvään, rei'älliseen ruukkuun ja käyttää orkidea"multaa". Sehän ei ensinkään multaa ole, vaan kuoriketta, mutta myydään orkideamulta -nimikkeellä.
Kastelen omani n. kerran viikossa, joskus harvemminkin. Upotan sen orkidealannoitteella kyllästettyyn veteen puoleksi tunniksi. Lopuksi valutan veden pois.Annan sen kuivahtaa kunnolla, ennen kuin kastelen uudelleen.
Nuppujaan se voi tiputtaa milloin mistäkin syystä.Yleensä riittää jo se, että sitä on liikuteltu kaupasta kotiin.Kosteus- ym. olosuhteet ovat erilaiset.
Perhosorkidea on se helpoin eikä mikään hullumman näköinenkään kaunotar.

re: orkidean kastelu

31.07.2008 klo 19:52 Tuija vastasi:

Minä pidän orkideani koko ajan vedessä, joskus harvoin annan kuivahtaa. Komeasti kukkivat pitkät ajat. Sen olen huomannut että kaupasta ostettaessa onnistuu paremmin orkidean kanssa kun ostaa sellaisen jossa on kaksi kukkivaa "oksaa"

re: orkidean kastelu

13.08.2008 klo 05:39 heidi vastasi:

Orkideani kukki monta kuukautta kauniisti mutta nyt siitä on tippunut kaikki kukat pois. Nyt tuo kukkavana tai se oksa missä kukat olivat on muuttunut keltaiseksi. Alkaako se kuivumaan? Onko kasvi kuolemassa? Vaikka ei kai kasvi kokoajan kuki. Millainen sen tulisi olla kun siinä ei ole kukkia?

re: orkidean kastelu

18.08.2008 klo 13:42 Kaarina vastasi:

Olen saanut orkideani viihtymään vuosikausia, kukkimaan yhä uudestaan. Pidän niitä elokuusta helmikuulle aurinkoisella paikalla ikkunalla, keväällä ja alkukesällä valoisassa, mutta paahteelta suojaisessa paikassa. Sekä kukinta-aikana (= muutama kuukausi vuodessa) että muulloinkin upotan ruukkuosan pariksi minuutiksi seisoneeseen sadevesiämpäriin joka toinen viikko. Varon lehtien kastumista. Talvella sulatan lunta. Sama vesi kelpaa pitkän aikaa.

re: orkidean kastelu

17.10.2008 klo 00:20 elisabet vastasi:

Osaako joku sanoa, onko mahdollista saada vielä virkoamaan perhosorkideaa, josta on irronnut kukkavana ja kaikki lehdet. Juuretkin ovat kuivat. Olen kastellut kerran viikossa, joskus kasteluväli on saattanut mennä kahteenkin viikkoon. Jossanin vaiheessa huomasin että ruukun pinnalle, katteeseen oli tullut valkoista. Minulla orkidean ruukku suojaruukun sisällä. Suojaruukku kapenee pohjaan niin että orkidean ruukku ei ota suojaruukun pohjaan asti. Olen laittanut pohjalle kiviä orkidean ruukun pohjaan asti. Vettä olen laittanut aina niin että se koskettaa juuri ja juuri orkidean ruukun pohjaa. Joten kun se on imenyt vettä sen verran ettei vesi enää ulotu orkidean ruukun pohjaan asti, loppu vesi haihtuu suojaruukun pohjalta kostuttaen ilmaa.

re: orkidean kastelu

11.12.2008 klo 21:37 ludisia discolor vastasi:

Kuulostaa siltä että kasvi on päässyt kuivumaan ja siksi kuollut tai sitten joku kasvitauti tai tuholainen on näivettänyt sen ja kasvi kuollut siihen. Heitä pois, pese ruukku kunnolla ja hommaa toinen orkidea tilalle.
Orkidean ilmajuuret eivät koskaan saisi päästä kuivumaan sillä ne ovat ne "elimet" millä kasvi ottaa vettä. Ilmanjuuren solukot jos tuhoutuvat kuivassa, ne eivät enää kykene varastoimaan vettä jonka seurauksena kasvi kuolee.

Aloittaja kysyi kastelusta.
Perusohje on että kerran viikkoon ruukku upotetaan veteen ja pidetään siellä ihan hoitajan viitseliäisyyden mukaan. Olkoon se 2min tai 2pv. Orkidea ei kuole liikaan veteen MUTTA se ei ole myöskään vesikasvi eli sen kasvattaminen vedessä ei ole järkevää...ellei sitten halua ajan myötä sitä kasvia tappaa. Juurten ympärillä täytyy kiertää ilma ja jatkuvasti vedessä pidettynä tätä ei tapahdu. Orkidea piristyy kyllä jos on voinut huonosti tuollaisesta vesihoidosta mutta paras sen on näin kotihoidossa olla ihan omassa ruukussa sille soveltuvassa aineksessa.

Kaupan "orkidea-mullasta"..en ikinä tule enää sitä pistämään orkidean ruukkuun, ellen sitten halua sitä kasvia tappaa. Orkidean alustassa ei saa olla mitään! maatuvaa, noissa kaupan mullissa ehkä 1/3 osa on ei-maatuvaa, muu maatuvaa. Halvemmalla ja paremmalla pääsee kun käy hakemassa pari-kolme vuotta vanhalta hakkuulta ihan kotimaista männynkilpikaarnaa josta hajottajat ovat syöneet nilan pois. Joko sitä, hiilen paloja tai vaikka lecamursketta. Näistä mistään ei irtoa mitään ainesta orkideaan eli soveltuvat ruukun ainekseksi, eivätkä myöskään ole liian tiivistä jotta ilma pääsee kiertämään.
Orkidea ei ota mitään alustastaan eikä anna siihen mitään. Siksi on tärkeää että alusta on tarpeeksi huokoista jotta ilma kiertää mutta myös pitää kosteutta. Tästä syystä muovinen ruukku.

Kuumilla kesähelteillä jos siltä tuntuu ja vähän lajista riippuu, ruukun voi uittaa kaksi kertaa viikossa.

re: orkidean kastelu

11.12.2008 klo 21:39 ludisia discolor vastasi:

Suosittelen tutustumaan www.orkidea.fi sivustoon, sekä sivun ylläpitäjiin..sieltä löytyvät pohjoismaiden ainoat ammattimaiset orkideankasvattajat joiden menestystä orkidea-alalla hämmästellään mm.saksan orkideapiireissä asti. He jos ketkä tietävät miten orkideaa pidetään oikeaoppisesti.

re: orkidean kastelu

11.01.2009 klo 13:31 Jaana vastasi:

Aivan. Orkidea ei kuki koko ajan. Kukkien pudottua jätä kukkavarsi rauhaan niin kauan kuin se on vielä vihreä, saattaa tehdä uuden kukkavarren edellisen silmuista. Kuivuneen (keltaisen) varren voi leikata pois.

Lisää kommentteja:12


Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset