Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

Sipulien kasvatus

Aloitettu 17.04.2002 klo 16:24  •  Keskustelun aloitti Anja  •  4 vastausta

Milloin sipulit (kelta- ja punasipulit) tulee istuttaa? Minkälaiseen maahan? Kuinka paljon yleensä tulee satoa? Kuinka sipulit kuivataan? Ja muuta mahdollista tietoa, kiitos! Haluaisin kokeilla, mutta olen tyypillinen kaupunkilainen, enkä aikaisemmin tehnyt vastaavaa.

Hei Anja!Kelta-...

18.04.2002 klo 13:59 Anne Joutsenlahti-Lankinen vastasi:

Hei Anja!Kelta- ja punasipulit kasvatetaan istukkaista, jotka istutetaan aikaisin keväällä, siis toukokuussa, kun maa on saatu kylvökuntoon, 10 sentin välein multavaan maahan. Sipuli kasvaa mainiosti myös vähän savipitoisessa maassa. Voit liottaa istukkaita hetken vedessä ennen istutusta. Istukas painetaan maahan niin, että siitä jää näkyviin 1/3.Sipulille riittää kohtalainen lannoitus, mutta se hyötyy kastelusta kasvukauden alussa, jollloin sipuli alkaa kasvaa kokoa. Elokuulla tuleentumisen alkaessa kastelua ei tarvita.Sipulit ovat valmiita korjattavaksi, kun naatit alkavat kellastua. Satoa saat yhden sipulin kustakin istukkaasta. Sipuleista puhdistetaan irtomulta ja ne levitetään kuivumaan ilmavaan lämpimään paikkaan, esim. pannuhuoneeseen, roikkumaan verannalle tai paremman puutteessa matalaan laatikkoon sisälle patterin viereen. Paras varastointilämpötila on +30 astetta, mutta itse olen säilyttänyt sipuleita kevääseen saakka keittiössä tai kerrostalon verkkokellarissa. Sipuli on yksi helpoimmista kasvatettavista, kannattaa kokeilla!

Vanhat mummelit neuv...

19.04.2002 klo 14:29 Tyytyväinen sipulinviljelijä vastasi:

Vanhat mummelit neuvoivat istuttamaan sipulit 14.6. Sipuleita kannattaa liottaa muutama tunti ennen istutusta mäntysuopa-vesi liuoksessa. Laita istutuksen yhteydessä maahan vähän puutuhkaa. Saat terveitä sipuleita. Syksyllä sipulit otetaan maasta kun varret ovat nuukahtaneet maahan. Kierrä sipulin varsia kevyesti kierteelle heti noston yhteydessä. Kuivata sipuleita syysauringossa, suojaa yöpakkasilta. Lopullinen kuivatus pannuhuoneessa tai kuivassa kellarissa. Kierrä sipulinvarsia muutaman kerran vielä ensimmäisten viikkojen aikana. Samalla irtoavat jo kuivaneet roskat ja sipulit säilyvät taatusti seuraavaan syksyyn saakka.

Hei Anja! On olemass...

02.05.2002 klo 22:58 kirsikka vastasi:

Hei Anja! On olemassa vielä semmonenkin keltanen sipuli josta saa monta yhdestä istukkaasta. Ryvässipuli tai jotain sellasta se nimi oli. Ja valkosipulin kynnet taas istutetaan 10cm syvyyteen hiekkapitoiseen kuoppaan(että kasvaa isoksi) esim.ruohonleikkuu jätteen kanssa koska, valkkari on oikea ravinne syöppö. !"Tuoksuvia" nautiskelu hetkiä.

Itse laitoin viime k...

06.03.2003 klo 16:21 jarkko vastasi:

Itse laitoin viime keväänä elämäni ensimmäiset sipulit maahan. Meillä on aivan täys savinen vanha pelto kasvimaana. Lisäsin hiukan hiekkaa siihen ja tuhkaa uuneista paljon. Kuivaa edellisvuotista kuloheinää keräsin myös ja möyhensin koko palstan jyrsimella, niin pieneksi, kuin ikinä onnistuin. Sitten mutu-menetelmällä vielä kalkkia sekaan. Seuraavaksi olikin aika tehdä vako, johon istukkaat laitettiin. Vaon pohjalle pistin säkistä kasvuturvetta, että maa sitoisi kosteutta paremmin. (En tiedä sitoiko sitten) Lopputulos oli suorastaan huikea. Sipuleista tuli tuollaisia naisen nyrkin kokoisia ja hirmu maukkaita, joskin nyttemmin ovat alkaneet itkettämään turhankin kovasti, mutta kyllä oma aina kaupasta ostetun voittaa. Eipä tuo ollut kovin vaikeata, jollei ollut sitten moukan tuuria matkassa.Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset