Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

Marja-aronia aidan leikkaus

Aloitettu 12.04.2002 klo 13:13  •  Keskustelun aloitti Pmk  •  12 vastausta

Meillä on 2 v. vanha aronia aita, joka on parhaimmillaan jopa 1 m korkuinen. Taimet ostettiin valmiiksi melko haaroittuneina, mutta leikkasimme silti n. 15 cm ensimmäisenä keväänä. Nyt aita on jostain syystä lähtenyt joistain kohdin kasvamaan vaakatasoon (enimmäkseen kuitenkin pystyyn). Aita olisi TODELLA tuuhea jos nämä maata pitkin ja vähän maanpinnan yläpuolella kasvavat oksat kasvaisivat ylöspäin suoraan.Mitä pitäisi tehdä? Leikata kaikki vaakaan kasvaneet pois? Kuinka lyhyiksi? 10 cm? Lähteekö ne jatkossa kasvamaan enää ylöspäin? Mikä voisi olla syynä?

sivu 1/2

Hei!Voitte hyvi...

18.04.2002 klo 21:01 Lotta Lindholm vastasi:

Hei!Voitte hyvin poistaa kaikki vaakatasossa kasvavat oksat aivan alas saakka. Näkemättä aitaa en osaa sanoa syytä tähän kasvutapaan. Voi johtua leikkauksista. Eli kasvavatko oksat leikkauskohdan yläpuolelta heti vaakatasoon?

Voiko vanhan aronia ...

21.04.2002 klo 19:02 sari vastasi:

Voiko vanhan aronia pensaan, yli kaksimetrisen leikata alas, tai jotenkin muuten madaltaa ja kaventaan

Hei Sari!Jos va...

25.04.2002 klo 22:42 Lotta Lindholm vastasi:

Hei Sari!Jos vanhat aroniapensaat ovat voimakkaita ja hyväkuntoisia ne varmasti sietävät nuorennusleikkausta, eli leikkausta alas saakka.Jos olet kuitenkin epävarma voit kaventaa niitä sivuista leikkaamalla versot alas saakka ja harventaa pensaita niin että poistat vanhimmat oksat pensaiden sisältä. Jos pensaat tekevät hyvin versoja tänä vuonna voit poistaa loput pitkistä versoista ensi keväällä!Mutta jos aronioiden nuput ovat jo puhkeamaisillaan jättäisin leikkaamisen ensi vuodeksi. Ainakin täällä etelässä leikkausajankohta on jo mennyt ohi!

ostimme viime syksyn...

14.05.2002 klo 20:21 vilma vastasi:

ostimme viime syksynä omakotitalon jonka tonttia kehystää LEIKATTU koristearonia-aita. Korkeutta aidalla on tällä hetkellä n.metrin verran. aita on kuulemma jokunen vuosi sitten leikattu alas. Haluaisimme pitää aidan nyt vapaasti kasvavana. Pitäisikö joka toinen taimi poistaa leikkaamalla, vai harventaa aitaa sieltä täältä?

Hei Vilma!Ei ta...

25.05.2002 klo 12:37 Lotta Lindholm vastasi:

Hei Vilma!Ei tarvi välttämättä poistaa taimia välistä mutta jos kokee että pensaat kasvavat liian tiheästi sen voi hyvin tehdä. Saa kuitenki olla varovainen ettei vahingoita liikaa toisten pensaiden juuria.Jos haluaa hyvän näköisen vapaasti kasvavan aidan suosittelen että leikkaatte pensaat alas saakka ensi keväänä ennen silmujen puhkeamista! Jos annatte leikatun aidan nyt villiintyä siihen jää kuitenkin aikaisemmin tehtyjen leikkauspintojen jäljet ja aidasta voi tulla luutamaisen näköinen.

Meillä on n. 2m kor...

20.09.2002 klo 07:50 Kalle vastasi:

Meillä on n. 2m korkea aronia-aita, joka on monta vuotta vanha.Milloin sitä on paras leikata + kuinka usein?Alhaalta se alkaa olla aika harva, kuinka saisi parhaiten tuuheutta lisää?

Terve Kalle!Jos...

25.09.2002 klo 19:51 Lotta Lindholm vastasi:

Terve Kalle!Jos aita on erittäin harva alhaalta sitä kannattaa nuorentaa leikkaamalla keväällä( ennen lehtien puhkeamista) aivan alas saakka ja aloittaa aitakasvatuksen alusta.Aitaa leikataan keväällä ja toisen kerran juhannuksen tienoin. Vuosikasvua jätetään noin 20-30 cm kunnes aita on halutun kokoinen. Sen jälkeen voi jättää vähemmän vuosikasvua jäljelle. Muista aidan pyramidimuoto, eli alhaalta leveämpi kuin ylhäältä että aita pysyy tuuheana alhaalta saakka!

Hei,Olen epäto...

27.02.2003 klo 22:29 Anni M vastasi:

Hei,Olen epätoivoissani etsinyt ohjeita, mitä tehdä (ilmeisesti) koristearonia-aidallemme, joka on harva ja heiveröinen, n metrin korkuinen..Keväällä leikkaus? keväällä helmi-maalis -huhti-vai toukokuussa? Ajattelimme leikata ihan alas, jos vaikka jonain vuonna olisi tuuhea ja kaunis:) Hyvistä ohjeista etukäteen kiitellen:)

Lisää kommentteja:12


Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset