Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

Omenapuun leikkaus...

Aloitettu 24.10.2003 klo 10:34  •  Keskustelun aloitti Ana  •  11 vastausta

Takapihalla kasvaa 2 perheomenapuuta, joista toinen on keskittynyt kasvattamaan vain oksia. (Leikkasin liikaa viime keväänä). Mitenkäs saisin tuon oman virheen korjattua, tarkoitus olisi kuitenkin pitää puut suhtkot pieninä.

sivu 1/2

Leikkaus kiihdyttä

28.10.2003 klo 10:22 Kaija.Orkomies vastasi:

Leikkaus kiihdyttää aina kasvua. Ehdotan, että taivutat oksia ensi kesänä. Se hillitsee kasvua. Puita voit leikata myös kesällä, jonka jälkeen ne eivät verso niin paljon. Palaammeko aiheeseen keväällä??

Hei Ana!Jos ome...

31.10.2003 klo 14:07 Lotta Lindholm vastasi:

Hei Ana!Jos omenapuussasi on nyt paljon vesiversoja niin harvennat osa niistä pois ensi kesänä (juhannuksen jälkeen ennen syyskuun tuloa). Älä leikkaa liian monta pois yhtä aikaa muuten puu tekee taas runsaasti vesiversoja. Ajoita mielummin vesiversojen harvennus useammalle vuodelle niin kasvu pysyy hillittynä.Tee niinkuin Kaija neuvoij: taivuta ne oksat mitkä ajoit jättää kokonaan leikkaamatta alas jo keväällä tai viimeistään 3 viikkoa ennen juhannusta. Voit käyttää mitä sidonta materiaalia tahansa, mutta parempi on litteä naru tai nauha kuin pyöreä joka voi hangata liikaa. Sido naru vaikka puun runkoon kiinni niin että oksat ovat taivutettu lähelle 90 asteen kulmaa. Anna olla muutama viikko ja tarkista jääkö oksat uuteen asentoon ennen kuin poistat narut.

Taivutus on hyvä ke...

09.01.2004 klo 17:36 jiikoo vastasi:

Taivutus on hyvä keino. Pahinta on kuitenkin, että yleisesti perhepuissa on yhtenä lajikkeena Punakaneli, joka on kasvutavaltaan niin poikkeava. Siksi suosittelen varttamaan itse haluamiaan lajikkeita, ei se niin vaikeata ole.

Ostimme syksyllä ta...

13.01.2004 klo 21:16 Heli vastasi:

Ostimme syksyllä talon ja pihalla on kaksi vanhaa omenapuuta. Toisen oksat ovat jo aikalailla jäkälän peitossa eikä satokaan kummoinen ollut. Hoitamaton on puu ollut koska oksia on paljon ja mielestäni osa kuolleitakin. Voisiko sitä mitenkään elvyttää,uskaltaisiko leikata reippaasti?

Hei Heli!Maalis...

22.01.2004 klo 13:42 Lotta Lindholm vastasi:

Hei Heli!Maalis-huhtikuussa voit varovaisesti harjata osa jäkälästä pois. Puu ottaa happea myös rungon kautta ja liian suuri jäkäläkerros estää hapenottoa. Mutta varo silmuja kun harjaat! Ne katkeilevat herkästi!Voit myös keväällä leikata kaikki kuollet oksat pois. Kuolleita oksia voi poistaa mihin aikaan vuodesta tahansa.Muuten vanhalle omenapuulle paras leikkausaika on juhannuksen ja elokuun lopun välissä. Jos jatkat leikkaamista kesällä niin voit vielä poistaa loput kuolleista mitä et huomannut keväällä. Poista myös kaikki vaurioituneet tai sairaat oksat. Tämän jälkeen poistat toisen kahdesta hankaavasta oksasta. Valitset aina sen joka on eniten vaurioitunut tai pienempi tai se joka kasvaa latvan sisään. Pidä mielessä että poistettavan elävän oksan läpimitta ei saisi olla 7 cm:ä isompi. Näin ollen ei aina tarvitse poistaa koko oksaa vaan niitä voi myös lyhentää niin että leikkauspinta tulee oksan haarakohdan yläpuolelle. Näin oksaan ei jää tappeja jotka kuolevat pois ja leikkauspinnan koko pysyy mainituissa rajoissa.Tämän jälkeen voit vielä poistaa oksat jotka kasvavat latvan sisään. Kun olet poistanut kuolleet oksat voit vielä poistaa noin 20 % elävää oksaa. Mutta jos puu on erittäin vanha ja ehkä heikkokuntoinen kannattaa leikkaustoimenpide ajoittaa monelle vuodelle (vaikka 2-5 vuodelle) ja joka vuosi tarkistaa onko paljon uusia kuolleita oksia ja poistaa kaikki kuolleet sen mukaan kun niitä ilmestyy. Jos leikkaa liian rajusti tai poistaa liian suuria oksia puu tekee runsaasti vesiversoja jotka eivät ole sama asia kuin tavallinen oksa. Kun puu tekee runsaasti vesiversoja se tekee myös vähemmän hedelmiä.Kannattaa myös antaa omenapuulle lannoitusta (yleislannoitus on hyvä) ja kalkkia jos maa ei muuten ole kovin kalkkipitoinen. Kalkkia voi puun ympärille levittää kevättalvella lumihangen päälle, mutta jos käyttää rakeista kalkkia sitä voi levittää kun lumi on sulannut. Heti kun lumi on sulannut voi levittää myös lannoitteet!Onnea omenapuun hoidossa!

Mikähän kummajaine...

21.03.2004 klo 17:49 kikka vastasi:

Mikähän kummajainen on" hedelmätyyny " omenapuussa?

Hei Ongelm...

18.04.2005 klo 08:23 Sampo vastasi:

Hei Ongelmanani on myös vanha omenapuu, jonka oksat taipuvat suurelta osin alaspäin. (todella viehättävän näköinen kesällä) Ja oksasto on todella tuuhea. Kuitenkin omenoita tulee aivan valtavasti, mutta laatu on huono. Omenat ovat pinnaltaan rupisia ja kooltaan pienehköjä. Mikä olisi oikea keino hoitaa puuta, jotta sadon laatu paranisi? Milloin puu olisi hyvä leikata ja mitä leikataan pois? Lajikkeltaan puu on valkeakuulas.

Ovatko vesiversot ne...

14.03.2006 klo 11:50 Kerstin Broman vastasi:

Ovatko vesiversot ne jotka kasvavat suoraan ylöspäin. Tuleeko niihin hedelmiä. Me leikkasimme pari vuotta sitten vanhat omenapuut. Nyt on tullut paljon oksia jotka kasvat ylöspäin. On tullut hyvin vähän hedelmiä. Mitä voimme tehdä. Voimmeko leikata joka toinen pois näistä uusista oksista (vesiversoista). Ennen saimme liian paljon hedelmiä ja me toivoimme että saisimme vähemmän mutta isompia hedelmiä leikkauksen jälkeen. Voiko olla niin että kestää 3-4 vuotta.

Lisää kommentteja:12


Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset