Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

nuoren omenapuun leikkaus

Aloitettu 17.04.2004 klo 10:06  •  Keskustelun aloitti istutettu viime keväänä  •  5 vastausta

Istutimme viime keväänä pari omenapuuta mutta emme tienneet ns. istutusleikkauksesta. Joten nyt perehdyttyämme asiaan aiomme leikata kilpalatvan ja muitakin oksia pois mutta huomasin alempana että jos jänis on syönyt oksia, kuten meiltäkin muutaman ei kannattaisi? Meillä on vielä useita oksia jäljellä mistä leikata mutta kannattaako siis jättää väliin jos jännis on talvella suojauksesta huolimatta yltänyt pari-kolme oksaa viemään? Rungostakin vei hieman kaarnaa johon laitoin ensiavuksi kelmua ympärille.

Oikein eli kilpalatv...

21.04.2004 klo 11:00 Kaija.orkomies vastasi:

Oikein eli kilpalatva pois, lyhennä latvaversoa kolmanneksella ja jätä rungon eri puolille 3 - 4 oksaa (jos on jäljellä). Lyhennä ne 30 - 40 cm:n mittaisiksi , alaspäin kasvavan silmun yläpuolelta. Jos oksat ovat jyrkkäkulmaisia, voi taivuttaa niitä kesällä painoilla tai sitomalla oksat runkoon.

istutin kaksi vuotta...

11.05.2004 klo 14:07 urvelo vastasi:

istutin kaksi vuotta sitten 2 omenaputa ja leikellyt miten sattuu! miten teen oikea oppisesti?

Hei!Jos latvass...

12.05.2004 klo 19:59 Lotta Lindholm vastasi:

Hei!Jos latvassa on oksa joka on voimakaskasvuinen ja yhtä pitkä kuin latva niin poistat sen (=kilpalatva). Poista oksat jotka kasvavat latvan sisään ja toinen kahdesta toisiinsa hankaavasta. Poista myös kuolleet ja vaurioituneet oksat jos niitä on. Kun puu on nuori se kasvaa pituutta nopeasti ja sen takia on hyvä lyhentää latvaa niin että leikkaat siitä noin 1/3 osa pois. Leikkauspinta on hyvä olla juuri silmun yläpuolella. Voit myös lyhentää voimakaskasvuisia oksa 1/3 osa pois. Leikkauspinta ulospäin suuntautuneen silmun yläpuolelle. Pääasia on että oksat ovat tasaisesti ympäri koko puun niin että se näyttää tasapainoiselta.Puu kasvaa runsaasti ensimmäiset vuodet (noin 5 vuotta). Näinä vuosina omenapuuta on hyvä leikata enemmän jotta kasvu pysyy hillittynä, omenia on helpompi kerätä ja latvasta tulee ilmava.Vanhempana puusta tarvii vain poistaa kuolleet, vaurioituneet, hankaavat ja latvan sisään kasvavat.Paras leikkausajankohta on puulle keskellä kesää, eli juhannuksen ja syyskuun alun välissä.

kiitos lotta.mi...

15.05.2004 klo 10:19 urvelo vastasi:

kiitos lotta.minulla on myös kaksi kirsikkapensasta,niiden pitäisi kasvaa noin 160 cm korkeiksi.tarvitseeko niitä leikata muutoin kuin kuivia pois ????

Hei!Leikkaa kui...

23.05.2004 klo 14:35 Lotta Lindholm vastasi:

Hei!Leikkaa kuivia pois ja niitä voit poistaa mihin aikaan vuodesta tahansa. Jos pensaikoista tulee kovin risuisia ja tuuheita voit niistä poistaa kahdesta hankaavasta toinen ja jos löytyy kovin lamoavia oksia voit ne myös poistaa (varsinkin jos ne ovat tiellä kun hoidat ympäröivää nurmikkoa tai vastaavaa). Mutta leikkaa kirsikkapensasta vasta juhannuksen jälkeen elokuun loppuun mennessä!Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset