Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

marja-aronia pensaan leikkaaminen

Aloitettu 10.09.2009 klo 00:19  •  Keskustelun aloitti Maxmara  •  2 vastausta

Moikka kaikki!

Voisko joku neuvoa ihan kädestä pitäen miten pitää hoitaa marja-aronia pensasaitaa? Muutimme rivitaloasuntoon viime maaliskuussa, jossa pienten takapihojen ympäri on laitettu kasvamaan marja-aroniaa. Talo on rakennettu 2006 joten pensaat varmaan saman ikäsiä... Veikkaan että näitä ei ole mitenkään hoidettu koskaan. Pensaat noin reilun metrin korkusia eikä mitenkään älyttömän tuuheita. Mitä mun siis kannattaa tehä? leikata? paljonko? milloin? haluaisin saada tuuheutta ja pituutta pensaisiin, koska näköesteeksi kai nämä yleensä laitetaan. Tien toisella puolella on täysin samanlainen rivariyhtiö ja samanlaiset marja-aronia pensaat... tämä myösrakennettu 2006. Naapuriyhtiön pensasaisat on komean näköisiä, yli 2 metrisiä tuuheita aitoja. Auttakaa, miten saan samanlaisen omastani? Olen kiitollinen kaikista viesteistä!!! Ja nämä asiat ei siis ole minulle yhtään tuttuja, eli yrittäkää selittää niin että ymmärrän mitämun pitää tehä :) . Kauan menee ennen kun kasvaa tuuheaksi 2 metriseksi aidaksi?

Re: marja-aronia pensaan leikkaaminen

13.09.2009 klo 12:50 Hannaelina vastasi:

Hei!

Täällä täsmälleen samanlaisen asian kanssa mietiskellään. Meilläkin marja-aronia on pensasaitana, korkeus noin 1m. ja melko harva. Lisäksi myyrät tekivät tuhojaan viime talvena.

Kaipaisin vinkkejä aidan tuuheuttamiseen leikkaamalla ja ylipäätään hoito-ohjeita tämän hoitoon!

Kiitos jo etukäteen.

Re: marja-aronia pensaan leikkaaminen

28.09.2009 klo 17:54 Fiskars vastasi:

Asiantuntija

Hei!
Ensin kannattaa tarkistaa onko kasvuolosuhteet marja-aronialle hyvät. Pensas viihtyy parhaiten sellaisessa maassa joka pysyy mieluummin vähän kosteampana (ei märkä!) kuin että menee rutikuivaksi. Paikka saisi olla aurinkoinen vaikka pensas kyllä käy varjoisammassakin paikassa vaikkei se silloin tee niin paljon marjaa. Maan on hyvä olla kuohkea. Liian tiivis ja kova maa ei ole pensaalle hyvä.

Tarkistakaa myös ettei nurmi tai heinä kasva pensaan juurelle. Alussa, pensaan alkuvuosina, ruohokasvit vievät helposti pensaalta ravinteet ja veden. Sen takia heinä/nurmi on hyvä poistaa pensaalta alta juurineen ja peittää paljas maa esim kuorikatteella. Kate pitää myös maan tasaisen kosteana ja siemenrikkaruohot eivät pääse itämään pensaan alle. Nurmi lähtee parhaiten kun pistää esim pistolapiolla nurmialue lohkoihin ja nostaa lohkot perunakuokalla tai puutarhatalikolla. Näin heinien juuretkin tulevat mukaan katkeilematta. Katettu alue pensasaidan alla voi olla noin 0,5 m pensaan tyveltä sivulle aidan molemmin puolin.

Monesti marja-aronia voi olla harvan näköinen nuorempana mutta tuuheutuu iän myötä. Jos ei tiedä onko aita saanut lannoitusta pitkään aikaan sille voi myös antaa lannoitusta keväällä heti kun lumi on sulannut. Aronia ei kuitenkaan vaadi runsaasti lannoitusta joten sitä ei tarvitse antaa joka vuosi.

Toivottavasti näillä ohjeilla saatte pensaat kasvamaan innokkaammin ensi kesänä!Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset