Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

Muumiotauti

Aloitettu 05.09.2006 klo 07:53  •  Keskustelun aloitti Veli Töyrylä  •  6 vastausta

Onko omenapuista luovuttava, kun muumiotauti lisääntyy vuosi vuodelta viallisten omenien tarkasta keräämisestä ja polttamisesta huolimatta. Lähes kaikki omenat ovat kypsyessään muumiotautisia tai toukansyömiä. Luumut sentään ovat säilyneet ja kirsikatkin (Varjomorelli) lähes kokonaan.
Urearuiskutuksesta olen kuullut kielteisiä kokemuksia, kun puut ovat alkaneet rehevöityä nopeasti kasvavilla versoilla.

re: Muumiotauti

05.09.2006 klo 09:53 liisa vastasi:

Muumiotautihan ei iske terveeseen omenaan. Mutta jos kuori ei ole ehjä, siitä pääsevät tauti-itiöt kasvamaan. Puhutkin toukansyömistä omenista. Muumiotaudin torjunnassa on tärkeätä niin tuholais-kun rupiruiskutuksetkin.

re: Muumiotauti

05.09.2006 klo 13:33 Tarja vastasi:

Myös leikkaamisella voi vaikuttaa muumiotaudin esiintymiseen. Sanotaan, että vanhan mallin karvahattu pitää pystyä esteettä heittämään latvuksen läpi. Eli leikkauksilla (puun iän huomioiminen ja sen mukainen leikkausaika) huolehditaan latvuksen ilmavuudesta ja kuivumisesta sateiden ja kasteen jälkeen. Muumiotauti on sieni-itiöiden aiheuttamaa, ne viihtyvät kosteassa ja leviävät mm. sade- ja kastepisaroiden välityksellä.
Hedelmä- eli omenaruven ja liikkuvien tuholaisten torjunnalla käyttämällä kasvinsuojeluaineita on myös merkitystä. Jos omenan kuori on rikki em. syistä pääsee muumiotaudin itiöt pilaamaan koko hedelmän.

re: Muumiotauti

05.09.2006 klo 13:34 Tarja vastasi:

No, mutta liisahan olikin jo vastannut samoin ajatuksin :o)

re: Muumiotauti

06.09.2006 klo 04:48 VT vastasi:

Rupea ei ole ollut, mutta toukkia kylläkin. Isoja puita ei saa kunnolla ruiskutettua ja malasiinia leviää paljon ympäriinsä. En ole toistaiseksi ruiskuttanut kesäkuun jälkeen mahdollsten jäämien ja kirvoja syövien leppäkerttujen ym. takia. Pitänee tinkiä käytännöstä. 50-luvulla oli helppoa, kun oli Bladan E 605. Sillä kun kerran keväällä ruiskutti, niin syksylläkin omenat olivat puhtaita, eikä muumiotaudista ollut tietoakaan.

re: Muumiotauti

06.09.2006 klo 16:25 Tarja vastasi:

Onpa mukavaa kuulla - tai lukea - että joku muukin tinkii ruiskutuksista, jotta leppäkertut saisivat tehdä töitään kirvojen torjujina :o)

Toistaiseksi omassa pihassa vain yksi iiiso runsaasti satoa tuottava puu. Siitä on muumiotaudista huolimatta riittänyt niin itselle kuin naapureillekin satoa herkutteluun ja ruuanlaittoon. Ja vielä ystäväperheen lampaille ja hevosillekin.

re: Muumiotauti

07.09.2006 klo 06:36 Veera vastasi:

Tuo nyttemmin kielletyn Bladanin sisältämä paratoini on myös ihmisellekin vaarallinen myrkky, joten varmaan ovat matosetkin omenista pysyneet poissa. Onneksi nykypuutarhurit tarttuvat mielummin mäntysuopaan ja nokkosveteen kuin ympäristömyrkkyihin : )Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset