Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

haravointi

Aloitettu 24.10.2008 klo 05:42  •  Keskustelun aloitti kevät09  •  3 vastausta

Haravoi, älä haravoi... En ymmärrä. Puhutaan lehtien jättämisestä nurmikolle suojaksi sekä lannoitteeksi - toiset taas sanovat, että nurmikko kärsii lehdistä.Puiden lehdetkin ovat erirakenteisia ja -kokoisia (koivu, tammi, vaahtera.Miten tässä nyt sitten haravoidaan, jotta nurmikko hyötyy kevääksi ja voi hyvin eikä tukehdu lehtien alle? Entä perennojen yms. päälle kasaantuneet kehdet - jätänkö ne vai haravoinko? Miten lehtikotiloiden talvehtiminen sujuu perennojen päälle kasaantuneiden lehtien alla? Onko vaikutusta?

re: haravointi

24.10.2008 klo 16:16 teiju vastasi:

Enimmät lehdet haravoidaan pois ja loput silputaan syksyn viimeisten ruohonleikkuiden yhteydessä nurmelle, missä ne antavat ravinteita maahan. Perennapenkeistäkin voisi ottaa osan pois ja loput jättää maatumaan. Pensaiden alle ja tyhjälle kasvimaalle voi antaa huoletta kasaantua paksummat kerrokset lehtiä. Keväällä ne muokkautuvat maahan.
Lehtikotilot kyllä talvehtivat lehtikasoissa eli jos niistä on ollut harmia enemmänkin, vois jo suositella todella puhtaaksi haravoimista ja tehdä vielä viimeinen haraus jo vähän routineeseen maahan, jolloin pinnan alle kaivautuneet kotilot nousevat ylös ja tuhoutuvat jäädessään ilman suojaa.

re: haravointi

30.10.2008 klo 17:14 Lotta Lindholm vastasi:

Lehtien poisotto tai jättäminen on paljon myös kiinni lehtien laadusta. Minulla kasvaa vaahtera aivan talon vieressä. Alla on heinäalue ja perennapenkki. Olen aikaisemmin haravoinut lehdet pois mutta muutamina vuosina olen antanut ne olla koska olen huomannut että kevään aikana madot vievät lehdet mennessään maahan. Jäljelle jää pienen pieniä maakasoja. Mutta jos alla olisi leikattu nurmikko haravoisin vaahteran lehdet pois koska nämä ovat niin isot ja muodostavat herkästi nurmikon päälle paksun kerroksen joka voi tukehduttaa nurmen alleensa.

Tammen lehdet voivat myös aiheuttaa ongelmia koska ne maatuvat hitaasti. Suuria määriä tammenlehtiä on hyvä haravoida nurmelta pois vaikka pensaiden alle tai silputa leikkurilla ja antaa madot hoitaa loput.

Loput lehdistä kuten pensaiden, koivujen, lehmusten ym lehdet voi silputtaa leikkurilla niin maatuminen menee nopeasti tai jättää sellaisenaan nurmikolle jos kyseessä ei ole kovin paksuista kerroksista. (Monesti koivunlehdet "häipyvät" syksyn tuulien mukana eikä niille välttämättä tarvitse tehdä yhtään mitään)

Hiekka-alueilta kannattaa poistaa lehdet koska maatumisen kanssa hiekka-alueelle houkutellaan nurmea ym kasvillisuutta.

Jos perennapenkkiin on kasanut paksuja kerroksia lehtiä osan voi poistaa keväällä jos ei lehdet ole siihen mennessä jo huomattavasti vähentyneet. Kaikkia ei kannata poistaa koska ne suojaavat perennojen uusia alkuja kevään pakkasöinä.

Re: haravointi

02.05.2009 klo 08:21 Sinikataja vastasi:

Minä haravoin syksyllä sen minkä jaksan, yleensä kerran tai pari koko pihan. Aina jää vähän lehtiä nurmikolle, pensaiden alle ja kukkapenkkeihin. Kukkapenkeistä en poista kaikkia lehtiä, koska keväällä ne saa hyvin helposti muserrettua käsin pieniksi kukkapenkin lannoitteeksi, kunhan antaa lehtien kuivua ensin. Sitten sekoitan ne multaan. Pensaiden alustoja en myöskään haravoi aivan puhtaiksi.

Suurin osa lehdistä kuitenkin kannattaa haravoida ja kompostoida. Niistä saa hyvää multaa. Mutta jos jätät isot määrät lehtiä pihaasi, alkaa vähitellen tulla ongelmia: lehtikotiloita, jyrsijöitä, sienitauteja...Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset