Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

Savimaa - pihan perustaminen

Aloitettu 19.05.2005 klo 11:48  •  Keskustelun aloitti Lissu  •  7 vastausta

Heimeillä on tontti entisellä pellolla, jossa pohjamaa on savea. Koska tontti ja siten tuleva piha-alue on melko suuri, ei koko alueelle taloudellisista syistä halua ostaa kalkittua etc. multaa koko syvyydeltä. Onnistuuko nurmikon ym. perustus seuraavalla idealla:- pohjamaa tasataan kallistumaan pois talosta ja rakenteista- päälle ajetaan ensin peltomultaa 10-15cm ( ja tämän päälle parempaa multaa 5 cm?) Tuleeko tuo multa sekoittaa pohjamaahan vai voiko sen jättää siihen päälle?Tuleeko mullan sekaan lisätä esim. hiekkaa (koko?)

Tein omalla tontilla...

19.05.2005 klo 12:37 epätoivoinen vastasi:

Tein omalla tontillani vastaavanlaisen tempauksen muutama vuosi sitten ja ainakin meillä vanhan peltomaan monivuotiset rikkaruohot ovat todellinen riesa. Esim. juolavehnä, voikukat, metsäkorte ja ohdakkeet nousevat sitkeästi ylös maasta raivoisasta muutaman vuoden kitkemisestä huolimatta. Jos nyt saisin aloittaa alusta kaapisin kaivinkoneella reilun kerroksen pintaa pois (30 cm?) ja toisin paikalle puhdasta, laadukasta, uutta multaa. Onnea projektiin.

moi! tässä meidän...

19.05.2005 klo 12:52 Heli vastasi:

moi! tässä meidän (ihan vihreiden aloittelijoiden) kokemus peltotontista:perustimme viime keväänä pihaa ja toteutimme sen juuri tuolla tavalla, että laitoimme ruokamullan alle ja sitten päällä n 15cm "hyvää" multaa. Jos nyt tehtäis niin tekisin ainakin niin, että sekoittaisin joko siihen ruokamultaan tai sitten multakerrosten väliin hiekkaa- ja reilusti!!! meillä kylvettiin jalkapallokenttänurmikkoa ja viimekesänä oli mahtavan ihana nurmi! Mutta nyt näyttääkin siltä, että tuo maa on tiivistynyt ja painunut niin, että nurmikko ei ole kovinkaan hyvävointinen eli hiekan lisäämisellä oltais ehkä jeesattu. Naapuri perusti uuden pihan samoihin aikoihin ja sillä levitettiin tuplaten puutarhamultaa kuin meillä ja nyt näyttääkin siltä, että ruoho onkin vihreämpää aidan toiswlla puolella... :-(Meillä tuo keskipiha on varattu pelkälle nurmikolle- haaveena olis senkin täyttäminen jahka lapset kasvaa. Jos tontti olis isompi vielä (1300 ja risat m2 nyt), niin laittaisin reunoille ja kulmiin hyötypuutarhan lisäksi kunnon niityt. Toinen mitä suunnittelen&haaveilen on kasvillisuuden kerrostaminen l. puita ja pensaita ryhmiksi -ei vain ripoteltuina sinne tänne.Meillä meni ostomultaa kaks kasettikuormallista (á n. 700e kuljetuksineen)ja yks nupillinen. Luulen että nyt on kaikkein helpoin kun satsaa siihen multaan, niin ei tarvi noita nurmikkoa ja istutuksia moneen kertaan sitten uudelleen perustaa. Kattoo sellaiset paikat jo nyt valmiiksi, jotka tulevat esim. leikkipaikkojen, käytävien, terassien, varastojen ym alle eikä sitten sinne laita multia suotta. Kamalastihan tuohon pihaan menee aluksi rahaa mutta toivon että se sitten seuraavina vuosina säästyy, kun pohjat on kunnolla tehty! Niin, ja joka ikinen mua viksumpi on moneen kertaan sanonut ja muistuttanut, että savimaalle KOHOPENKKEJÄ ja - ISTUTUKSIA.

...niin ja meillä e...

19.05.2005 klo 12:54 Heli vastasi:

...niin ja meillä ei noi rikkakasvit kyllä puskenut mistään muualta kuin omppopuiden ympäriltä, johon en ruohoa kylvänyt. Nyt nekin ovat hakkkeen alla. Tallukkajärjellä aattelin, että kun nurmi on tarpeeks tiivistä se jyrää rikkaruohot....

Johan on... Ihmettel...

19.05.2005 klo 16:24 Y vastasi:

Johan on... Ihmettelen teitin suurta intoa pelkän nurmen saamiseksi... Piha kestää paremmin, kun siihen istutetaan muutakin, kuin pelkkää nurmea. Kylvössä on huomoitava kuivat kesät ja rikkaruohot. On olemassa muutakin, kuin pelkkää nurmiheinää. Kaunis piha on oikeasti paljon muuta kuin jalkapallokenttä. Sehän ei ole järin kaunista katseltavaa. Ei elävän näköinen ollenkaan. Toinen pointti on se, ettei rikkakasveja oikeasti voi mitenkään kokonaan hävittää. Niitä on aina nurmikossa.Rikathan tulevat mm. siementämällä. Kun nurmi on juuri kylvetty ja perustettu, siihen leijailee rikkojen siemeniä. Ensi kesänä on aloitettava voikukan kaivaminen = ). Jääpolte jättää jälkensä jalkapallokenttään. Siksi tasaista pihaa ei suosita. Nurmi ei kestä talvea, jos vesi/ jää seisoo keväisin pitkään pihalla. Kaltevalta tasolta vesi valuu nopeasti pois. Suosittelisin realistista otetta pihan tekoon. Ei turhia haikailuja jalkkiskentästä, ja tulos miellyttää enemmän. Kannattaa jättää kumpareita ja notkelmia pihalle, jotta kasvustoon tulee vaihtelevuutta. Istutuksista tulee näyttävämpia, kun pelto ei ole tasaista lättyä. Jos ette ole vielä maata siirrelleet, niin tehkää se nyt. Rumempaa puutarhaa ei olekaan, kuin peltopläntti, joka on ojia myöten pelkkää nurmea. Suoraa ja tasaista. Hyi hitto... Nurmi ei ole koskaan näillä passilla tehdyillä pihoilla kaunis, eivätkä istutukset kestä veden ja jään seisomista.Kivetyksillä ja kumpareilla tehdään kaunis puutarha. Vaihtelevuus on kaunista.

...niinpä mutta ens...

19.05.2005 klo 17:20 Heli vastasi:

...niinpä mutta ens alkuun olis kiva saada pihassa ensin jotain edes kasvamaan sillä kokkareinen savi vastavalmistuneen talon ympärillä on vielä karmeampaa katsottavaa. Kyllä se takapiha nurtsinsa kaipaa, olkoon se sitten minkä muotoinen tahansa. Ja kun ajoissa suunnittelee mitä tule mihinkäkin niin niitä aukkopaikkoja on helppo sitten lähteä täyttelemään- budjetin mukaan.

Istuta ystävä hyv

22.05.2005 klo 04:04 hmm... vastasi:

Istuta ystävä hyvä juuri sitä mitä haluat, mutta kun on kyse tosta savimaasta niin olis tärkeää tehdä maanparannus kunnolla. Eli kunnolla hiekkaa ja turvetta sekoittaen pohjamaahan. Vähän vähemmällä rahan käytöllä pääsee, jos viitsii muotoilla maan siten, että vedet eivät jää seisomaan painanteisiin, vaan virtaavat pois tontilta.Savisorttejakin on useampia, on hyvää hietasavea joka ei paljon mullosta kaipaa ja on hiesu- ja liejusavea, joka täytyy joka korvata melkein kokonaan muilla maalajeilla tai parantaa tosi rutkasti muilla maalajeilla, jotta sen saa kunnolla "viljelykelpoiseksi". Eli Juuri teidän tonttia on vaikea sanoa montako "senttiä" mitäkin maalajia tarvitaan. Jos isosta alasta on kyse voitte lähettää näytteen viljavuuspalveluun.Yleensä "sormituntuma" maanparannuksen yhteydessä kertoo, josko nyt tarvitaan kuutio tai pari lisää turvetta tms.

aivan kuten Heli kir...

23.05.2005 klo 09:44 Lissu vastasi:

aivan kuten Heli kirjoitti, ensin edes nurmikkoa ja sitten on tarkoitus istuttaa puita, pensaita ja perennoja. Suunnitelmissa ei ole jalkapallokenttää, mutta haluan yhden asian kerrallaan kuntoon. Tontimme viettää ihan itsestään hieman alaspäin, joten vesi ei jääne seisomaan nurmikolle. Mutta kiitoksia kaikille, monia hyviä viekkejä sain viesteistä!Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset