Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

jättipalsami

Aloitettu 22.07.2006 klo 11:47  •  Keskustelun aloitti Valpuri  •  10 vastausta

Olisiko kenelläkään vaivoinaan jättipalsami? Minulla olisi tontin päässä suuri alue, jonka haluaisin jollain kasvilla peittoon ja jättiplasami sopisi siihen hyvin. Se saa levitä aivan rauhassa siellä. Olisiko jollain siemeniä, joita voisi postitse lähetellä. Laittaisin tulemaan kirjeen ja mukana valmiiksi maksetun kuoren+merkin paluupostia varten.

Kiittäen jo etukäteen

sivu 1/2

re: jättipalsami

22.07.2006 klo 11:52 tiipi vastasi:

Jos tämä on jokin vitsi niin minä en edes halua ymmärtää tätä.

re: jättipalsami

22.07.2006 klo 12:15 Mietihän vielä.. vastasi:

Samalla kertaa kannattaisi ehkä laittaa vielä ruttojuurta ja karhunköynnöstä l. isokiertoa, eipä menisi pitkäänkään kun koko piha olisi vallattu lopullisesti ja lähes peruuttamattomasti!

re: jättipalsami

22.07.2006 klo 19:57 valpuri vastasi:

Meillä on 3400 m2 tontti, jonka päässä on n. 200 m2 kasattujen risujen, jättömaan ja heinän valtaama ruma alue. Haluaisin sinne jotain vihreää, mutta siellä ei pienet ja tukahtuvat perennat menesty.

Alueen edessä on n. 1500 m2 nurmikkoa, joka muistuttaa lähinnä jalkapallokenttää. Tiedän, että jättipalsamista voi tulla ongelma, mutta tilaa ei meiltä ainakaan puutu.

re: jättipalsami

22.07.2006 klo 21:03 Pikku Puutarhuri vastasi:

Tutustu alaolevien linkkien tietoihin, ennen kuin laitat Jättipalsamin kasvamaan:
1.www.ymparisto.fi - Jättipalsami ja sen torjunta:
Jättipalsami on yksivuotinen mehevävartinen ruoho. Kasvin lehdet ovat muodoltaan
suikeita ja tiheästi hammaslaitaisia. Kasvilla on suuret, jopa 40 mm ...
2.www.ymparisto.fi - Jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu ...
Ongelmallisimpia tulokaskasveja ovat muun muassa jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu, jotka ovat voimakaskasvuisia lajeja ja leviävät helposti luontoon ...

Lähinnä sen takia, että tiedät sen vaikutukset muuallekin kuin omalle joutomaallesi.

re: jättipalsami

23.07.2006 klo 09:28 hesan friidu vastasi:

Yksi "hyvä" leviäjä on myös pihlaja-angervo. Kasvualue kannattaa kyllä rajata jollain, jottei leviä naapurien tonteille. Lupiinikin leviää helposti, samoin tarha-alpi, unikot, lemmikit.

re: re: jättipalsami

23.07.2006 klo 15:18 Sussa vastasi:

Jättipalsami on siitä viheliäinen ,ettei se pysy omalla tontilla. linnut levittävät sitä muuallekkin ympäristöön.Vaikka sinulla on iso tontti ,tämä kasvi ei pysy siinä vaan leviää ympäristöön.Helpommalla pääset hävittämällä ne risutja hävittämällä heinät vaikka Roundupilla ja istutat mieluummin juuristollaan leviävää kasvia.Minä olen peittänyt näköalaltani naapurin rumaa ryteikköä korkealla kultapiiskulla.Noin 15 vuotta sitten minäkin sain jättipalsamia ,enkä ymmärtänyt miten agressiivisesti se leviää,vieläkin joudun niitä hävittämään lähiympäristöstä.Taimia ilmestyy jokqa puun alle kun linnut niitä siemenkotia pudottelee.

re: jättipalsami

23.07.2006 klo 18:57 tiipi vastasi:

Siis se oli totta, hyvä ihminen mieti vielä kerran ennenkuin laitat balsamia.Sillä se on erittäin myrkyllinen ja hankala kasvi lapsille ja miksei myös aikuisille jos sen nestettä pääsee iholle.
Siis toivon unohda koko kasvi.

re: re: jättipalsami

24.07.2006 klo 06:38 Mirjami vastasi:

Ei jättipalsami ole myrkyllinen, sekoitit ilmeisesti jättiputkeen, joka on kuvaamasi kaltainen. Jättipalsami todellakin leviää hallitsemattomasti.Hyviä vaihtoehtoja on korkeissa perennoissa vaikka kuinka. Miten olisi ritarinkannus, ukonhattu tai nauhukset? Näistä ainakin ritarinkannus alkaa hyvin siemenestä ja kukkivaksi ehtii parissa kesässä. Se ei leviä liikaa, kun poistaa siemenkodat kukinnan jälkeen.Mieti vielä. Minulta voisit saada niitä siemeniä. Minulla on myöskin nauhuksia ja ukonhattua, mutta niitä en ole onnistunut siemenestä lisäämään.

Lisää kommentteja:12


Vastaa keskusteluun:

Sinun pitää olla kirjautuneena sisään, jotta voit osallistua keskusteluihin.
Kirjaudu sisään sivun yläreunasta tai rekisteröidy käyttäjäksi »

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset