Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?

Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun!

Rekisteröidy »
Kotipuutarhuri

Puutarhan vuosi:Kevät: Leikkaa


Leikkaa oikeaan aikaan

Voit poistaa kuivuneita oksia puista ja pensaista mihin aikaan vuodesta tahansa. Sen sijaan vaurioituneet, hankaavat ja sairaat oksat on syytä poistaa kasville sopivaan aikaan.

  • Puiden leikkaaminen on paras tehdä juhannuksen jälkeen, kuitenkin ennen syyskuuta.
  • Pensaat on hyvä leikata keväällä ennen lehtien puhkeamista. Leikkaa pensaat vuosittain, kun ne ovat tulleet liian tuuheiksi ja kun kukinta tai marjatuotanto on vähentynyt huomattavasti.

Älä leikkaa puita ja pensaita silloin, kun ne kasvattavat uusia lehtiä ja versoja. Älä leikkaa myöskään syksyllä, kun puut tuleentuvat, lehdet muuttavat väriä ja putoavat. Vältä leikkaamista loppusyksystä, sillä kasvin talvenkestävyys voi häiriintyä. Talvella taas kovat pakkaset voivat vahingoittaa leikattua puuta tai pensasta.

Harvaa ja heikkokuntoista puuta tai pensasta et saa leikkaamalla elinvoimaiseksi. Kituva tai hontelo ja ylipitkä vuosikasvu voi olla merkki sopimattomasta kasvupaikasta tai hoitovirheistä. Tarkista nämä asiat ennen kuin tartut saksiin. Hyväkuntoinen kasvi kestää leikkausta paremmin kuin heikko.

Leikkaa hyvillä välineillä

  • Jos leikattavat versot ovat hentoja, leikkuu sujuu oksasaksilla.
  • Tukevat versot kaipaavat järeämpiä työkaluja, kuten voimasaksia tai puutarhasahaa.
  • Jos pensaan tyveen on vaikea päästä tai pensas on piikikäs, käytä pitkävartista monitoimileikkuria tai monitoimioksaleikkuria.

Oikeilla välineillä leikkaaminen on mukavaa ja vältyt liialta kumartelulta. Ergonomisilla ja laadukkailla Fiskarsin työkaluilla pidät huolta sekä puutarhastasi että itsestäsi.

Ohileikkaavat vai alasinmalliset oksasakset?

Lehtipensaiden ja köynnösten leikkaaminen

Leikkaa pensaat alkukeväällä ennen kuin lehdet puhkeavat. Silloin pensaat ovat vielä lepotilassa. Poikkeuksena pensasvaahtera (esim. mongolianvaahtera), joka kannattaa leikata kevään mahlavuodon takia vasta heinä-elokuussa. Jos haluat nauttia alkukesällä kukkivien pensaiden runsaasta kukinnasta, voit harventaa niitäkin heinä-elokuussa. Astiataimet ova yleensä hyvin haaroittuneita, eivätkä vaadi leikkausta istutuksen yhteydessä.

Pensaita leikkaat kätevimmin pensaan oksien koosta ja tiheydestä riippuen puutarhasahalla, voimasaksilla tai monitoimileikkurilla.

Pensaiden harvennus ja alasleikkaus

Jos pensas tekee säästeliäästi juuriversoja, leikkaa se harventaen. Harvennettavia pensaita ovat esimerkiksi vadelma, herukat, aronia, pensasvaahterat, onnenpensaat, kuusamat, syreeni sekä juhannus- ja punalehtiruusut.

Poista kolmasosa vanhimmista oksista tyveä myöten. Leikkaa maahan taipuneet versot kokonaan tai sopivan sivuhaaran kohdalta.

Herkästi juuriversoja tekevät pensaat voidaan leikata keväällä ennen lehtien puhkeamista noin 10 cm:n korkeudelta maanpinnasta.

Alasleikkaamista hyvin kestäviä pensaita ovat esimerkiksi hernepensaat, pähkinäpensas, orapihlajat, kurttu- ja hansaruusu, angervot (Spiraea) ja lumimarja.

Jotkut pensaat, joita voi leikata alas, kuten jasmikkeet, kanukat, pensashanhikki ja piha-syreeni, saat pysymään kauniina ja hyvässä kukassa, kun harvennat niitä vähän vuosittain. Jos olet epävarma, kestääkö lehtipensaasi alasleikkausta, voit aina harventaa sitä.

Ryhmäruusujen leikkaaminen

Leikkaa ryhmäruusut keväällä ennen lehtien puhkeamista, yöpakkasten mentyä. Poista kaikki paleltuneet versot maata myöten. Valitse talvesta selviytyneistä versoista 3–5 vahvinta ja lyhennä ne 3-4 terveen nupun yläpuolelta.

Köynnösruusujen leikkaaminen

Poista kaikki vaurioituneet ja kuivuneet versot keväällä. Leikkaa versot heti ensimmäisen terveen nupun yläpuolelta. Jos vanha köynnös tulee liian tiheäksi, harvenna sitä pensaiden tapaan.

Voit myös nuorentaa köynnöstä: leikkaa vanhimmat oksat maata myöten ja jätä muutama nuori ja terve verso 40–50-senttiseksi lyhennettynä. Hentoja ryhmä- ja köynnösruusuja voit leikata oksasaksilla tai monitoimioksaleikkurilla, niin vältyt piikeiltä.

Marjapensaiden leikkaaminen

Leikkaa marjapensaat, kuten muutkin harvennettavat pensaat keväällä. Runsaan marjasadon ylläpitämiseksi voit poistaa herukkapensaista vanhimpia oksia, kun pensaat ovat 6–7 vuotta vanhoja. Jätä pensaaseen noin 25 versoa tai vähemmän. Leikkaa vanhempia mustaherukoita joka vuosi, muita herukoita muutaman vuoden välein.

Vadelma on kaksivuotinen pensas, joka tekee marjaa toisen vuoden versolle. Leikkaa keväällä istutuksen jälkeen vadelmapensas 5 cm:n korkeudelta. Jos istutat taimet syksyllä, tee leikkaus vasta seuraavana keväänä, jotta ne kestävät paremmin talven yli.

Vadelmaa voit harventaa joka vuosi. Odota kevääseen, ennen kuin poistat edellisvuoden satoa antaneet versot, koska ne toimivat talven aikana tukena nuorimmille versoille. Poista kuivat versot maanrajaa myöten keväällä ennen pensaan kasvuunlähtöä.

Köynnösten leikkaaminen

Harvenna köynnöskasveja pensaiden tapaan leikkaamalla kuolleet ja vahingoittuneet versot pois talven jälkeen ennen kuin lehdet puhkeavat. Mahlaa vuotava kiinanlaikkuköynnös on poikkeus. Tarvittaessa voit leikata sitä heinä-elokuussa.

Joskus kaikki kärhöjen, eli klematiksen, versot näyttävät kuolleen talven aikana. Odota kuitenkin toukokuun loppuun saakka, koska kärhö puhkeaa myöhään lehteen. Vasta kun olet varma, mitkä versot ovat kuolleet, poista ne maata myöten. Juuri talvehtii yleensä paremmin kuin maanpäälliset osat ja se kasvattaa uusia versoja kesäkuun aikana.

Pensasaitojen leikkaaminen

Kun vapaasti kasvava pensasaita on tullut liian tiheäksi ja ränsistynyt, voit joko harventaa sitä tai leikata kokonaan alas.

Muotoon leikatun pensasaidan saat tiheäksi, kun leikkaat sitä joka vuosi. Aitataimet ovat useimmiten lepotilassa olevia piiskataimia. Ne vaativat leikkauksen haaroittuakseen. Leikkaa taimet kevätistutuksen yhteydessä pensassaksilla tai oksasaksilla noin 10 sentin korkuisiksi. Jos istutat aidan syksyllä, tee ensimmäinen leikkaus vasta seuraavana keväänä. Leikkaa saman vuoden alkukesän kasvua pensassaksilla heti juhannuksen jälkeen. Jätä silloin uutta kasvua noin 15 senttiä. Tasoita loppukesän kasvua seuraavan vuoden keväänä ennen lehtien puhkeamista.

Leikkaa aitaa muotoon niin, että alaosa on leveämpi kuin yläosa. Näin alaoksat saavat valoa ja pysyvät vihreinä. Aidan saavutettua haluamasi koon jätä uutta kasvua vain pari senttiä.

Korkean pensasaidan voit leikata pitkävartisilla pensassaksilla. Jos pensasaita on päässyt ränsistymään, voit nuorentaa sitä. Leikkaa keväällä kaikki oksat ennen lehtien puhkeamista voimasaksilla tai monitoimileikkurilla alas saakka. Jätä noin 10 cm:n tyngät.

Upeita pensasaitoja saat kasvatettua esimerkiksi seuraavista kasveista: aitaorapihlaja, hernepensas, marja-aronia, taikinamarja ja pihasyreeni.

Yhteistyökumppanien yritysesittelyt
GreenCare
Fiskars
Puutarha Tahvoset